Scen

En konsert i mörker kan vara ganska tråkig. Även om det är musiken det handlar om så är det trevligt om man får se artisten ifråga. Det behöver inte handla om rörligt ljus eller effektslukande lampor för att det ska vara rätt. Ibland kan det räcka med ett stearinljus.

Men även vid dessa tillfällen går det att vara kreativ med ljus, rätt ljussättning framhäver musiken till en helhet. Scenens storlek brukar vara avgörande när man bedömer vad som är rätt. Det minsta man brukar använda sig av (utöver stearinljuset) är någon form av belysning framifrån, ett frontljus. Om man bara vill få det hela att få aningens större utrymme sätter man frontljus från båda sidorna och något ljus bakifrån. Från båda sidorna för att dämpa skuggor i ansikten och bakifrån för att ge scenbilden lite djup.

En varm vit färg på ljuset framifrån, för att man inte ska se så blek ut och en annan färg (kan vara vit) bakifrån lyfter ut objektet (artisten) ur bilden en aning. Ganska enkel teknik egentligen men fundamentalt och något som ofta missas. En konsert (eller teater för all del) där man inte ens ser halva ensemblem är lite tråkig i sin framtoning.

Att ljussätta är ett relativt billigt sätt att ”sätta pricken över i” kan man säga.

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com