DJ

Så länge jag kan minnas har jag fascinerats av hur musik påverkar människor. Först genom mig själv och sedan genom andra. Jag köpte min första skiva i mitten av 80-talet och var utöver det välsignad med en pappa som hade en bra vinylspelare och ett bra kassettdeck. Det första som hände vara att skivan spelades in på kassettband så att jag kunde lyssna i pojkrummet. När jag väl hade fått kläm på hur själva processen att spela in på kassettband gick till kunde jag göra mina egna blandband. Farsan hade naturligtvis redan gjort egna till sig, men nu kunde jag göra blandband till mig med min blandning.

Som DJ gör man just detta. Ett kontinuerligt blandband fast som spelas live under en hel kväll. Det finns för mig en poäng med att låtarna ska hänga ihop på något sätt. Vanligen ett sätt som ger mig en bra känsla. Det är den känslan jag vill förmedla när jag spelar, men det är samtidigt inte bara min känsla som är viktig, utan även din och alla andras som just för stunden är min publik.
Att hela tiden spela precis vad första bästa gäst önskar ger i mitt tycke en ganska spretig blandning som vanligen inte tilltalar fler än just den personen, som egentligen bara lyssnar till en enda låt för stunden. Att låta en DJ avgöra hur musikblandningen ska se ut och låta densamme spela musiken skapar en långsiktig sammanhållande stämning som tilltalar ett brett spektrum av människor.

En bra DJ skapar även en personlig prägel på musiken, något som kan vara svårt att sätta fingret på men som ändå är den tydliga skillnaden mellan DJ:s. Ofta är man som DJ hänvisad till begränsningar i form av genre eller önskat resultat. Man spelar kanske inte så ofta Metallica på en jazzklubb eller 2Pac på houseklubben. Med en DJ bakom ett par skivspelare och en mixer får man förutsätta att rätt person styr musiken och därigenom stämningen på krogen eller festen, det är dessutom någon som hela tiden har koll på vad som händer.

Vem som helst kan trycka på play, men att göra det vid rätt tidpunkt med rätt material kräver sin erferenhet.

Lämna ett svar

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com